Förkylning orsakas nästan uteslutet av virus och det är inte ovanligt att mindre barn har upp till sju stycken förkylningar per år. En förkylning medför oftast ont i halsen, snuva, hosta och ibland även feber. En förkylning som beror på virus går över av sig självt, men i svåra fall kan man behöva söka hjälp på vårdcentral eller barnavårdscentral.
Symtom
Eftersom en förkylning är väldigt smittsam, brukar det gå fort från det att barnet har smittats tills dess att symtomen visar sig. Handlar det om en förkylning så blir barnet täppt i näsan och snuvig. En del barn kan känna av huvudvärk, en relativt lindrig hosta och att barnet blir irriterat i svalget. En förkylning kan även medföra feber, men den brukar inte vara speciellt hög och dessutom släpper febern ganska fort. Om barnet har feber och är medtaget av sin förkylning, får man hålla barnet hemma från förskola och skola tills det mår bättre igen och orkar att delta i de olika aktiviteterna. De flesta symtomen brukar försvinna efter någon vecka, men ibland kan hostan och snuvan finnas kvar under en längre tidsperiod.
Egenvård
Det du själv kan göra för att barnet ska må så bra som möjligt under sin förkylning är att låta barnet vila och att ge det mycket vätska. Om barnet har ont i halsen, kan du ge halstabletter och om barnet har besvär med nästäppa, kan man ge antingen koksaltlösning till de mindre barnen eller nässpray till barn som är lite större. Vid hosta som påverkar barnets välbefinnande, finns det receptfria hostmediciner att ge. Det är ytterst sällan man behöver kontakta vårdcentralen då barnet har en förkylning, eftersom den beror på virus och inte kan behandlas med antibiotika.
Följdsjukdomar
En del barn som har blivit förkylda, kan drabbas av öroninflammation som kommer av bakterier. Om man hyser en misstanke om att det kan ha utvecklats till öroninflammation, bör en kontakt med läkare tas för att barnet ska kunna få penicillin. Stora barn kan själv tala om att de har ont i öronen, men mindre barn kan visa det genom att gråta och ta sig för öronen. En mindre vanlig följdsjukdom är bihåleinflammation. Om barnet klagar på värk i pannan och kindkotor, kan man ana att det handlar om bihåleinflammation. Andra symtom kan vara att ögonen svullnar eller att barnet har en väldigt tjock snuva. Även här bör man kontakta vårdcentral så att barnet kan få läkarvård.
Söka vård
Ibland kan man behöva söka vård, även för en helt vanlig förkylning. När barnet har haft hög feber i mer än fem dagar eller om små barn har väldigt hög feber, bör vårdcentralen kontaktas. Man behöver också ta barn som är väldigt slöa eller medtagna och inte klarar av att vare sig äta eller dricka, till läkare för en grundlig undersökning. Riktigt små barn, kan ha svårt att amma eller äta ur nappflaska när de är väldigt täppta i näsan och då kan det vara bra att en läkare kan få undersöka barnet och ge behandling.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.