Barn kan drabbas av en infektion i mellanörat. Infektionen orsakar smärta och varbildning. Sjukdomen kallas för öroninflammation och är mycket vanlig bland barn. Faktum är att vid två års ålder så har tre av fyra barn haft minst en öroninflammation. Vuxna kan också drabbas men inte alls så ofta som barn.
Vilka symptom har ett barn med öroninflammation?
Öroninflammation brukar börja med en förkylning. Slemhinnorna blir känsligare när de är utsatta för virus och då blir de också mottagligare för bakterier. När sedan bakterierna förökar sig så kan en infektion bildas i mellanörat och barnets öron drabbas av en inflammation. Det bildas var bakom trumhinnan och denna blir röd och svullen med nedsatt rörlighet som följd. Smärtan som uppkommer i samband med inflammationen beror på att trycket i mellanörat ökar när trumhinnan sväller upp. Det händer att trumhinnan spricker på grund av det ökade trycket. Smärtan innan det sker kan vara mycket kraftig, men sedan blir det snabbt bättre. När detta sker brukar det rinna ut var i hörselgången. Om trumhinnan spricker bör barnet få antibiotika. Trumhinnan brukar läka av sig själv, men man bör se till att inte vatten kommer in i örat vid duschning eller bad förrän den läkt.
De flesta barn får någon gång öroninflammation, men en del tycks vara mer benägna att drabbas. Det kan bero på att de barnen har lättare att få infektioner. Det är vanligast att barn får inflammation i örat när de är mellan ett och två år gamla. Öronkatarr är en annan typ av inflammation i öronen som drabbar barn. Då samlas en klar vätska i mellanörat och barnet kan uppleva att det slår lock för örat. Öronkatarr kan drabba barnet efter en förkylning eller en öroninflammation och läker oftast ut av sig själv.
Behandling vid öroninflammation
Öroninflammation börjar oftast plötsligt och går snabbt över. Om barnet har mycket ont och hög feber så ska man ändå uppsöka vård. När barnet kommer till vårdcentralen så undersöker läkaren trumhinnan för att fastställa att det rör sig om öroninflammation. Ibland tas också en bakterieodling på det insjuknade barnet. Denna tas från svalget med en odlingspinne. Ibland behandlas öroninflammation med penicillin. Mycket små barn får alltid antibiotika och även barn upp till två års ålder om båda öronen är drabbade. I de fall då trumhinnan gått sönder brukar också antibiotika ges, oavsett barnets ålder. Om barnet är mellan ett och tolv år gamla så brukar oftast inflammationen läka utan antibiotika.
Vad kan man göra hemma?
Det man kan göra själv för att lindra inflammation i öronen är att använda receptfria läkemedel som innehåller paracetamol för att dämpa feber, svullnad och smärta. Om barnet är under 6 månader bör man dock alltid rådgöra med en läkare eller sköterska innan man ger det receptfria läkemedlet till barnet. Vidare kan man ge barnet näsdroppar eller nässprej för att underlätta andningen. En extra kudde är också bra för barnet när det ligger i sängen. Att ha huvudet lite högre än vanligt motverkar svullnad i näsa och öron. Det är jobbigt för ett barn att ha ont i öronen, men med lite hjälp och mycket vila så brukar det gå över fort.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.